Při vaření těstovin používejte dostatečné množství vody, protože varem zvětší svůj objem. Na 10 dkg počítejte asi 1 litr vody. Těstoviny nasypte do osolené vroucí vody, zamíchejte a vařte na mírném ohni. Pokud vodu osolíte těsně před tím, než do ní těstoviny vhodíte, urychlíte dobu, která je potřeba, aby se voda přivedla k varu. Osolená voda se začne vařit o poznání pomaleji. Na 1 litr vody stačí asi půl lžičky soli.
Jak dlouho vařit těstoviny?
Doba vaření u těstovin je různá. Špagety většinou 5 až 6 minut, ale dobu vaření zjistíte většinou na obalu. Pokud máte těstoviny domácí nezbývá než je ochutnávat. To je ostatně bezpečnějí i u kupovaných, aby se těstoviny nerozvařily. Těstoviny po ochutnání musí ještě trochu odolávat stisku zubů, aby byly al dente. Těstoviny ihned slejte, neproplachujte a co nejdříve podávejte.