Rady pro vaření brambor
Nejzdravější je vařit brambory ve slupce, protože pod ní je nejvíce vitamínů a cenných živin. Pokud jsou ovšem brambory staré a nebo začínají klíčit, musíme je klasicky oškrábat, protože se v nich na jaře začíná vytvářet jedovatý solamin. Největší koncentrace solaninu je v klíčkách a v zelených částek brambor, proto nikdy nepoužíváme z části zelené brambory. Jedovatý solanin vytvářejí brambory jako ochranu před škůdci.
Nové brambory se snáze očistí, když je nejdříve namočíme na čtvrt hodiny do studené osolené vody. Můžeme je také krátce spařit a potom ihned zchladit studenou vodou.
Vaření brambor
Brambory vkládáme do vroucí vody, osolíme a dále vaříme na mírném ohni 15 až 20 minut. Brambory můžeme také zalít studenou vodou, osolit, přidat kmín a přivést k varu a poté vařit asi 20 minut. Zda jsou už hotové vyzkoušíme vidličkou.
Vaření brambor a jejich ochucení
Brambory většinou jen solíme a přidáváme kmín. Pro změnu a vylepšení můžeme přidat třeba libeček, který jim dodá příjemnou chuť nebo pár stroužků česneku, kopr nebo celerovou nať. Někdo přidává i kousek másla nebo olivového oleje. Prý se tak zachová více živin a vitamínů.