Warning: Undefined property: Joomla\CMS\Table\Extension::$manifest_cache in /data/web/virtuals/272000/virtual/www/domains/vareni.lukul.cz/libraries/src/Updater/Updater.php on line 359

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/272000/virtual/www/domains/vareni.lukul.cz/libraries/src/Updater/Updater.php on line 361
Vaření - Vaření Lukul.cz http://vareni.lukul.cz/ 2025-07-12T10:10:50+00:00 Joomla! - Open Source Content Management Jak vařit čočku 2013-07-02T12:26:00+00:00 2013-07-02T12:26:00+00:00 http://vareni.lukul.cz/jak-varit-cocku Super User standabecka@seznam.cz <div class="feed-description"><p>Dříve než začneme s vařením čočky, je důležité čočku propláchnout a vybrat případné nečistoty a kamínky, které se při zpracování do čočky dostaly. Čočka má ze všech luštěnin (fazole, <a href="http://www.lukul.cz/548-jak-uvarit-hrach" title="Jak uvařit hrách">hrách</a>, soja) tu výhodu, že se nemusí nechávat namáčet přes noc. Čočku stačí namočit jen na jednu hodinu, i když delším namáčením nic neztratíte, spíše získáte kratší dobu vaření.</p> <h2>Jak dlouho vařit čočku?</h2> <p>Čočku solte až po uvaření (doba vaření se ještě zkrátí). Přibližně za půl hodiny byste měli mít čočku vařenou. </p> <h2>jak vařit červenou čočku?</h2> <p>Červená čočka se vaří ještě rychleji než čočka obyčejná (zelená). V podstatě červenou čočku ani nemusíte dopředu vařit, pokud plánujete její nějakou další úpravu. Bez problému ji uděláte, když ji přihodíte na smaženou cibulku a podusíte s trochou vody a dalšími ingrediencemi dle vaší chuťi.</p></div> <div class="feed-description"><p>Dříve než začneme s vařením čočky, je důležité čočku propláchnout a vybrat případné nečistoty a kamínky, které se při zpracování do čočky dostaly. Čočka má ze všech luštěnin (fazole, <a href="http://www.lukul.cz/548-jak-uvarit-hrach" title="Jak uvařit hrách">hrách</a>, soja) tu výhodu, že se nemusí nechávat namáčet přes noc. Čočku stačí namočit jen na jednu hodinu, i když delším namáčením nic neztratíte, spíše získáte kratší dobu vaření.</p> <h2>Jak dlouho vařit čočku?</h2> <p>Čočku solte až po uvaření (doba vaření se ještě zkrátí). Přibližně za půl hodiny byste měli mít čočku vařenou. </p> <h2>jak vařit červenou čočku?</h2> <p>Červená čočka se vaří ještě rychleji než čočka obyčejná (zelená). V podstatě červenou čočku ani nemusíte dopředu vařit, pokud plánujete její nějakou další úpravu. Bez problému ji uděláte, když ji přihodíte na smaženou cibulku a podusíte s trochou vody a dalšími ingrediencemi dle vaší chuťi.</p></div> Jak vařit těstoviny 2013-07-01T19:32:07+00:00 2013-07-01T19:32:07+00:00 http://vareni.lukul.cz/jak-varit-testoviny Super User standabecka@seznam.cz <div class="feed-description"><p>Při vaření těstovin používejte dostatečné množství vody, protože varem zvětší svůj objem. Na 10 dkg počítejte asi 1 litr vody. Těstoviny nasypte do osolené vroucí vody, zamíchejte a vařte na mírném ohni. Pokud vodu osolíte těsně před tím, než do ní těstoviny vhodíte, urychlíte dobu, která je potřeba, aby se voda přivedla k varu. Osolená voda se začne vařit o poznání pomaleji. Na 1 litr vody stačí asi půl lžičky soli.</p> <h2>Jak dlouho vařit těstoviny?</h2> <p>Doba vaření u těstovin je různá. Špagety většinou 5 až 6 minut, ale dobu vaření zjistíte většinou na obalu. Pokud máte těstoviny domácí nezbývá než je ochutnávat. To je ostatně bezpečnějí i u kupovaných, aby se těstoviny nerozvařily. Těstoviny po ochutnání musí ještě trochu odolávat stisku zubů, aby byly al dente. Těstoviny ihned slejte, neproplachujte a co nejdříve podávejte.</p></div> <div class="feed-description"><p>Při vaření těstovin používejte dostatečné množství vody, protože varem zvětší svůj objem. Na 10 dkg počítejte asi 1 litr vody. Těstoviny nasypte do osolené vroucí vody, zamíchejte a vařte na mírném ohni. Pokud vodu osolíte těsně před tím, než do ní těstoviny vhodíte, urychlíte dobu, která je potřeba, aby se voda přivedla k varu. Osolená voda se začne vařit o poznání pomaleji. Na 1 litr vody stačí asi půl lžičky soli.</p> <h2>Jak dlouho vařit těstoviny?</h2> <p>Doba vaření u těstovin je různá. Špagety většinou 5 až 6 minut, ale dobu vaření zjistíte většinou na obalu. Pokud máte těstoviny domácí nezbývá než je ochutnávat. To je ostatně bezpečnějí i u kupovaných, aby se těstoviny nerozvařily. Těstoviny po ochutnání musí ještě trochu odolávat stisku zubů, aby byly al dente. Těstoviny ihned slejte, neproplachujte a co nejdříve podávejte.</p></div> Jak vařit brambory 2013-06-29T05:30:19+00:00 2013-06-29T05:30:19+00:00 http://vareni.lukul.cz/jak-varit-brambory Super User standabecka@seznam.cz <div class="feed-description"><h2>Rady pro vaření brambor</h2> <p>Nejzdravější je vařit brambory ve slupce, protože pod ní je nejvíce vitamínů a cenných živin. Pokud jsou ovšem brambory staré a nebo začínají klíčit, musíme je klasicky oškrábat, protože se v nich na jaře začíná vytvářet jedovatý solamin. Největší koncentrace solaninu je v klíčkách a v zelených částek brambor, proto nikdy nepoužíváme z části zelené brambory. Jedovatý solanin vytvářejí brambory jako ochranu před škůdci.</p> <p>Nové brambory se snáze očistí, když je nejdříve namočíme na čtvrt hodiny do studené osolené vody. Můžeme je také krátce spařit a potom ihned zchladit studenou vodou.</p> <h2>Vaření brambor</h2> <p>Brambory vkládáme do vroucí vody, osolíme a dále vaříme na mírném ohni 15 až 20 minut. Brambory můžeme také zalít studenou vodou, osolit, přidat kmín a přivést k varu a poté vařit asi 20 minut. Z<span style="line-height: 1.3em;">da jsou už hotové vyzkoušíme vidličkou.</span><span style="line-height: 1.3em;"> </span></p> <h2>Vaření brambor a jejich ochucení</h2> <p><span style="line-height: 1.3em;">Brambory většinou jen solíme a přidáváme kmín. Pro změnu a vylepšení můžeme přidat třeba libeček, který jim dodá příjemnou chuť nebo pár stroužků česneku, kopr nebo celerovou nať. Někdo přidává i kousek másla nebo olivového oleje. Prý se tak zachová více živin a vitamínů.</span></p></div> <div class="feed-description"><h2>Rady pro vaření brambor</h2> <p>Nejzdravější je vařit brambory ve slupce, protože pod ní je nejvíce vitamínů a cenných živin. Pokud jsou ovšem brambory staré a nebo začínají klíčit, musíme je klasicky oškrábat, protože se v nich na jaře začíná vytvářet jedovatý solamin. Největší koncentrace solaninu je v klíčkách a v zelených částek brambor, proto nikdy nepoužíváme z části zelené brambory. Jedovatý solanin vytvářejí brambory jako ochranu před škůdci.</p> <p>Nové brambory se snáze očistí, když je nejdříve namočíme na čtvrt hodiny do studené osolené vody. Můžeme je také krátce spařit a potom ihned zchladit studenou vodou.</p> <h2>Vaření brambor</h2> <p>Brambory vkládáme do vroucí vody, osolíme a dále vaříme na mírném ohni 15 až 20 minut. Brambory můžeme také zalít studenou vodou, osolit, přidat kmín a přivést k varu a poté vařit asi 20 minut. Z<span style="line-height: 1.3em;">da jsou už hotové vyzkoušíme vidličkou.</span><span style="line-height: 1.3em;"> </span></p> <h2>Vaření brambor a jejich ochucení</h2> <p><span style="line-height: 1.3em;">Brambory většinou jen solíme a přidáváme kmín. Pro změnu a vylepšení můžeme přidat třeba libeček, který jim dodá příjemnou chuť nebo pár stroužků česneku, kopr nebo celerovou nať. Někdo přidává i kousek másla nebo olivového oleje. Prý se tak zachová více živin a vitamínů.</span></p></div> Zeleninové polévky 2013-06-28T21:29:39+00:00 2013-06-28T21:29:39+00:00 http://vareni.lukul.cz/zeleninove-polevky Super User standabecka@seznam.cz <div class="feed-description"><p><strong>Tady je několik rad, jak bychom měli postupovat při přípravě zeleninových polévek</strong></p> <p>Zeleninové polévky bychom měli konzumovat nejlépe ihned po uvaření, abychom získali co nejvíce vitamínů. Vitamíny totiž velmi rychle mizí. Údajně po třech hodinách unikne z polévky až polovina vitamínů. </p> <p>Pro udržení vitamínů je nejlepší vařit polévky v nerezovém nádobí a co nejméně je odklápět.</p> <p>Kombinovat můžeme různé druhy zeleniny. Zeleninu můžeme před vařením na chvíli osmažit na trošce oleje. Zintenzivníme tak její chuť. </p> <p>S kořením to nepřeháníme. Raději si vychutnejme přirozenou chuť zeleniny, kterou je škoda kořením přehlušit.</p> <p>Zeleninové polévky vylepšíme a ozdobíme nasekanou petrželkou, celerovou natí, libečkem nebo koprem. Přidáváme vždy až do hotových polévek.</p></div> <div class="feed-description"><p><strong>Tady je několik rad, jak bychom měli postupovat při přípravě zeleninových polévek</strong></p> <p>Zeleninové polévky bychom měli konzumovat nejlépe ihned po uvaření, abychom získali co nejvíce vitamínů. Vitamíny totiž velmi rychle mizí. Údajně po třech hodinách unikne z polévky až polovina vitamínů. </p> <p>Pro udržení vitamínů je nejlepší vařit polévky v nerezovém nádobí a co nejméně je odklápět.</p> <p>Kombinovat můžeme různé druhy zeleniny. Zeleninu můžeme před vařením na chvíli osmažit na trošce oleje. Zintenzivníme tak její chuť. </p> <p>S kořením to nepřeháníme. Raději si vychutnejme přirozenou chuť zeleniny, kterou je škoda kořením přehlušit.</p> <p>Zeleninové polévky vylepšíme a ozdobíme nasekanou petrželkou, celerovou natí, libečkem nebo koprem. Přidáváme vždy až do hotových polévek.</p></div>